Hipnoza este o stare naturala selectiva, atentie focalizata, si ramane una din cele mai fascinante fenomene ale mintii umane.
Hipnoza nu este ceea ce vezi prin filme.
Abilitatea noastra de a intra in aceasta unica stare de constiinta deschide usi catre posibilitati multiple de vindecare, explorare de sine, schimbare si transformare. Hipnoza poate fi numita diferit de la o cultura la alta, fiind recunoscuta de sute ani si folosita in mai multe scopuri.
Cand intram in starea de hipnoza, ne putem folosi gandurile, talentele si experientele noastre in moduri care nu sunt de obicei disponibile pentru noi in activitatea curenta. Cu ajutorul unui profesionist in hipnoza, ne putem dezvolta abilitati innascute care sa faca posibile schimbari dorite in gandurile, sentimentele si comportamentele noastre.
“Hipnoza” vine din grecescul “hypnos” care inseamna “somn”. Starea de transa hipnotica este numita adesea si somn hipnotic si este apropiata de somnul clasic din multe puncte de vedere.
Mai mult, in timpul somnului hipnotic / transei hipnotice se poate trece usor la starea de somn clasic si invers (atunci cand cineva vorbeste in somn daca i se pun intrebari si i se fac sugestii legate de subiectul visului, individul poate raspunde la acele intrebari/sugestii si astfel sa treaca direct in transa hipnotica).
Cuvintele/sugestiile genereaza imagini in mintea noastra. E de ajuns sa te gandesti ca esti la munte, de exemplu, pentru ca in mintea ta sa si apara un tablou montan, sau e de ajuns sa te gandesti la o persoana pentru a o vizualiza mental si exemplele pot continua. Daca te gandesti la un anumit lucru o perioada scurta de timp e putin probabil ca imaginea ce se creaza in mintea ta sa fie foarte clara, dar daca te gandesti intens si te concentrezi asupra unui anumit subiect imaginea devine mult mai clara si corpul tau incepe sa se miste in concordanta cu gandurile tale. De exemplu te gandesti ca esti la mare si apoi repede gandul iti zboara la altceva.
Cum poate un tratament care vizeaza mintea voastra sa va afecteze corpul?
Corpul reactioneaza fizic la ganduri. De exemplu, cand avem un gand infricosator, putem sa simtim ca avem un ritm cardiac crescut, dificultati de respiratie, “fluturi” in stomac, rigiditate musculara, transpiratie, tremuraturi si asa mai departe. In mod similar, atunci cand avem un gand placut, putem sa simtim ca avem un ritm cardiac redus, respiratie mai profunda, relaxarea muschilor si asa mai departe. Acestea sunt raspunsuri ale sistemului nervos autonom care sunt involuntare, dar pot fi utilizate pentru a promova sanatatea.
Studii stiintifice legate de eficacitatea hipnozei si hipnoterapiei.
- Studiile efectuate pe un grup de studenti arata ca stresul reduce eficacitatea sistemului imunitar uman, ducand la reducerea numarului celulelor sistemului imunitar, reducand astfel abilitatea corpului uman pentru a lupta impotriva bolilor. Pe de alta parte, in timpul starilor de relaxare, meditatie, hipnoza si imagerie dirijata numarul de celulelor sistemului imunitar creste, precum si capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor. Aceasta reprezinta puterea mintii asupra sistemului imunitar, care este studiata in cadrul psiho neuro imunologiei. Stresul este o atitudine a mintii, iar prin hipnoterapie, clientul invata cum sa opereze dintr-o stare mentala calma, pozitiva si optimista. Desi gandurile si convingerile orientate catre negativitate pot intra adanc in mintea subconstienta, ele pot fi schimbate prin optimizarea gandirii subconstiente si constiente, furnizand sugestii pozitive si, in acest fel, sprijinind mintea si creierul in crearea de noi cai neuronale de gandire.
- Folosirea scanerelor cerebrale au confirmat, totodata, ca persoanele hipnotizate nu se prefac: hipnoza are un efect real asupra creierului si poate fi identificata doar pe baza scanarii cerebrale.
- In alte studii efectuate asupra persoanelor hipnotizabile, cercetatorii au reusit sa le faca pe acestea sa „elimine” culoarea dintr-o pictura abstracta sau sa „adauge” culoare unui desen tiparit in nuante de gri.
- Un alt studiu efectuat in anul 2000 de expertii de la Harvard Medical School a descoperit ca pacientii hipnotizati inainte de operatie au avut nevoie de mai putine medicamente, au suferit mai putine complicatii si au necesitat interventii mai scurte decat cei care nu fusesera hipnotizati. Dupa realizarea unui nou studiu, in anul 2002, expertii au concluzionat ca folosirea hipnozei in cazul pacientilor supusi unei operatii de introducere a unui cateter in inima ar reduce cu 338 dolari costurile pentru fiecare pacient.
- Un studiu de la Stanford a demonstrat ca sugestiile expuse in timpul hipnozei produc efecte observabile in corpul pacientilor: atunci cand participantilor la studiu li s-a cerut sa-si imagineze ca mananca, secretiile de acid gastric au crescut cu 70%.
- Eficienta hipnoterapiei a fost confirmata de alte doua cercetari efectuate in Suedia. Oamenii de stiinta au descoperit ca o ora de hipnoterapie pe saptamana, timp de 12 saptamani, a dus la reducerea simptomelor sindromului de intestin iritabil cu 40% (fata de 12%, in grupul de control), efectele pozitive mentinandu-se pe termen lung. „In medicina s-a crezut multa vreme ca o vatamare de un anumit nivel produce o durere de un nivel similar. Multe lucruri pot reduce, insa, nivelul durerii percepute, iar hipnoza este unul dintre ele”, explica David Spiegel, un psihiatru care studiaza hipnoza de peste 40 de ani si care este totodata directorul Centrului pentru Sanatate si Stres din cadrul Universitatii Stanford.
- Cercetarile recente aduc noi dovezi care atesta ca hipnoza are o influenta pozitiva in numeroase afectiuni. Cu toate acestea, din cauza imaginii pe care si-a format-o de-a lungul timpului publicul larg despre acest procedeu, unele cadre medicale resping folosirea sa in medicina. „Hipnoza este precum un copil bun cu o reputatie proasta. E interesanta, dar ii duce cu gandul pe oameni la Bela Lugosi”, afirma Guy Montgomery, directorul programului de Medicina Integrativa Comportamentala din cadrul Centrului Medical Mount Sinai din New York intr-un interviu acordat WSJ.
Mituri legate de hipnoza
Hipnoza imi va putea sa-mi controleze mintea.
Mintea subconstienta este un nivel mai inalt de constientizare care este mereu in control si poate respinge orice informatie. Sugestiile pe care le veti primi sunt create in functie de obiectivele dvs. si puteti respinge orice informatie cu care nu rezonati.
Voi fi pus sa fac acte jenante in hipnoza, cum ar fi cele care le fac oamenii in hipnoza de scena.
Aceste idei sunt influentate de hipnoza de scena si de filmele de la Hollywood. Participantii la hipnoza de scena aleg sa coopereze cu sugestiile care le sunt oferite pentru divertisment si, ca urmare, actioneaza in acel mod.
Hipnoza este periculosa. Nu am fost niciodata hipnotizat.
Hipnoza este o stare naturala, in care ne aflam in siguranta, stare prin care cu totii trecem in fiecare zi, de exemplu dimineata inainte de a ne trezi complet precum si seara cand mergem la culcare. Cu totii suntem maestri ai hipnozei. De asemenea, trecem prin aceleasi stari de hipnoza in timp ce citim carti, conducem masina sau ne uitam la televizor.
Este posibil sa nu mai pot iesi din starea de hipnoza.
Hipnoza este o stare naturala in care ne aflam si din care iesim cu usurinta fie ca urmare a unor sugestii, fie de la sine, oricand dorim.
O sesiune de hipnoza este de ajuns pentru a rezolva totul.
Hipnoza este, intr-adevar, o abordare terapeutica de scurta durata dar, de multe ori, este nevoie de una pana la patru sau chiar sase sesiuni, in functie de complexitatea cazului, cat de rapid progreseaza fiecare si cat de determinati sunt ca sa puna in aplicare sugestiile si tehnicile oferite precum si sa faca schimbarile necesare in viata lor. Unii oameni au rezultate foarte rapide, iar altii necesita mai multe sedinte.
Imi voi dezvalui secretele in hipnoza
In timpul sesiuni de hipnoterapie clientii sunt in controlul a ceea ce spun, iar sesiunea este confidentiala. In timpul hipnozei clientii nu pot fi obligati sa spuna adevarul daca nu doresc sau sa dezvaluie ceea ce nu doresc.
Nu pot fi hipnotizat pentru ca am o minte puternica
Orice persoana poate fi hipnotizata si sa intre intr-o stare de hipnoza. Cu totii intram in starea de hipnoza singuri zi cu zi, inainte de a adormi sau cand ne trezim dimineata. Unii oameni sunt capabili sa-si linisteasca mintea cu usurinta si sa intre in hipnoza, altii au nevoie de instruire sau practica.