NLP - Programare Neuro-Lingvistica

Nlp

 

NLP inseamna Programare Neuro – Lingvistica, nume ce acopera trei din cele mai importante componente implicate in producerea experientei umane: (neuro) logie, limbaj si programare.

Sistemul neurologic reglementeaza cum functioneaza corpul nostru, limbajul determina cum comunicam si relationam cu alte persoane si programele noastre determina tiparele si modelele lumii pe care le cream.

NLP descrie relatia dinamica intre minte (neuro), limbaj (lingvistic) si modul in care interactiunea lor afecteaza corpul si comportamentul (programare).

NLP este o scoala pragmatica de gandire – o ‘epistemologie’ care se adreseaza numeroaselor niveluri implicate in ceea ce inseamna fi OM.

NLP ofera instrumente pentru dezvoltarea starii de excelenta individuale , pune bazele unui sistem viabil de credinte si presupozitii despre ce sunt fiintele umane, despre ce este comunicarea si despre procesul de schimbare.

La un alt nivel, NLP este despre descoperirea de sine, explorarea identitatii si a misiunii personale. De asemenea, se ofera un cadru pentru intelegerea partii spirituale a experientei umane la nivelul familiei, comunitatii si sistemului global. NLP nu este doar despre competenta si excelenta, este despre intelepciune si viziune.

NLP este o tehnologie dinamica de tipul HOW TO si metodologie de tipul STEP BY STEP care te vor ajuta la atingerea obiectivelor si rezultatelor din viata ta.

NLP lucreaza mai mult cu procesele mentale decat cu continuturi (e.g. codificarea si schimbarea submodalitatilor).

NLP inseamna mai mult decat un pachet de tehnici si instrumente. Richard Bandler spune – NLP este o atitudine si o metodologie care lasa in urma o serie intreaga de tehnici. Atitudinea NLP este una de curiozitate intensa si entuziasm.

NLP nu este un model de reparare ci este un model generativ, de dobandire si de dezvoltare care construieste ceea ce este deja acolo, in interiorul nostru. Persoanele nu sunt stricate sau defecte si nu au nevoie sa fie reparate. Fiintele umane functioneza perfect si tot ceea ce li se intampla reprezinta o achizitie. Metodologia si tehnologia NLP –ului nu se focalizeaza pe ceea ce este gresit si nu realizeaza diagnosticul oamenilor; ci mai degraba cum sa ajung acolo unde isi doresc.

In esenta, NLP este despre doua presupozitii fundamentale :

The Map is Not the Territory
(Harta nu este totuna cu Teritoriul).


Ca fiinte umane, nu putem cunoaste realitatea niciodata. Putem doar sa cunoastem perceptia noastra asupra realitatii. Noi experimentam si raspundem lumii din jurul nostru prin intermediul sistemelor de reprezentare. Hartile noastre ‘neuro-lingvistice’ ale realitatii sunt cele care determina cum ne comportam si ofera semnificatie, nu este realitatea in sine. In general nu realitatea este cea care ne limiteaza sau care ne dezvolta, ci mai degraba harta noastra asupra realitatii.

Programare Neuro – Lingvistica
Viata si Mintea sunt procese sistemice.


Procesele care are loc in interiorul unei fiinte umane, intre fiintele umane si mediul inconjurator sunt un tot unitar. Organismele noastre, comunitatea in care traim sau chiar universul formeaza o ecologie de sisteme si de subsisteme complexe care interactioneaza unele cu altele si se influenteaza reciproc. Nu este posibil sa se izoleze complet orice parte a sistemului de restul sistemului. Aceste sisteme se bazeaza pe anumite principii “de auto-organizare” si ele cauta in mod natural stari optime de echilibru sau de homeostaza.

Toate aceste modele si tehnici sunt bazate pe combinatia acestor doua principii. Intelepciunea, etica si ecologia nu deriva din a avea o harta asupra lumii corecta deoarece fiintele umane nu sunt capabile sa fie obiective. Obiectivul este sa isi creeze cea mai bogata harta in concordanta cu principiile ecologice si sistemice ale lumii in care traim.

NLP reprezinta o modalitate de a ne imbogati alegerilor pe care le putem percepe la un moment dat. Excelenta vine din avea mai multe alegeri iar intelepciunea vine din a avea mai multe perspective.

De-a lungul anilor, NLP a dezvoltat instrumente si procese foarte puternice pentru facilitarea comunicarii si realizarea anumitor schimbari in mai multe arii de competenta, cum ar fi: consiliere, psihoterapie, educatie, sanatate, creativitate, management, vanzari, leadership si parenting. – Preluat din The Encyclopedia of Systemic NLP & NLP New Coding – Robert Dillts.

Asadar, NLP este sistemul revolutionar, inovativ si eficient pentru a te ajuta pe tine insuti sa devii constient de capacitatile si potentialul pe care il posezi. Te ajuta sa te reconectezi si sa te adaptezi la propria viata.

Cursurile noastre de NLP te vor invata 2 lucruri esentiale si fundamentale pentru propria ta viata:
  • Cum sa obtii un control mult mai eficient asupra creierului tau
  • Cum sa comunici mult mai eficient cu tine insuti si cu cei din jurul tau