Hipnoza nu este ceea ce vezi prin filme.

Hipnoza este o stare naturală selectivă, atenție focalizată, și rămâne una din cele mai fascinante fenomene ale minții umane. Abilitatea noastră de a intra în această unică stare de conștiință deschide uși către posibilități multiple de vindecare, explorare de sine, schimbare și transformare. Hipnoza poate fi numită diferit de la o cultură la alta, fiind recunoscută de sute ani și folosită în mai multe scopuri. Când intrăm în starea de hipnoză, ne putem folosi gândurile, talentele și experiențele noastre în moduri care nu sunt de obicei disponibile pentru noi în activitatea curentă. Cu ajutorul unui profesionist în hipnoză, ne putem dezvolta abilități înnăscute care să facă posibile schimbări dorite în gândurile, sentimentele și comportamentele noastre.

“Hipnoza” vine din grecescul “hypnos” care înseamnă “somn”. Starea de transă hipnotică este numită adesea și somn hipnotic și este apropiată de somnul clasic din multe puncte de vedere.

Mai mult, în timpul somnului hipnotic / transei hipnotice se poate trece ușor la starea de somn clasic și invers (atunci când cineva vorbește în somn dacă i se pun întrebări și i se fac sugestii legate de subiectul visului, individul poate răspunde la acele întrebări/sugestii si astfel să treacă direct în transă hipnotică).

Cuvintele/sugestiile generează imagini în mintea noastră. E de ajuns să te gândești că ești la munte, de exemplu, pentru că în mintea ta să și apară un tablou montan, sau e de ajuns să te gândești la o persoană pentru a o vizualiza mental si exemplele pot continua. Dacă te gândești la un anumit lucru o perioada scurtă de timp e puțin probabil ca imaginea ce se crează în mintea ta să fie foarte clară, dar dacă te gândești intens și te concentrezi asupra unui anumit subiect imaginea devine mult mai clară și corpul tău începe să se miște în concordanță cu gândurile tale. De exemplu te gândești că ești la mare și apoi repede gândul îți zboară la altceva.

Cum poate un tratament care vizează mintea voastră să vă afecteze corpul?

Corpul reacționează fizic la gânduri. De exemplu, când avem un gând înfricoșător, putem să simțim că avem un ritm cardiac crescut, dificultăți de respirație, “fluturi” în stomac, rigiditate musculară, transpirație, tremurături și așa mai departe. În mod similar, atunci când avem un gând plăcut, putem să simțim că avem un ritm cardiac redus, respirație mai profundă, relaxarea mușchilor și așa mai departe. Acestea sunt răspunsuri ale sistemului nervos autonom care sunt involuntare, dar pot fi utilizate pentru a promova sănătatea.

Studii științifice legate de eficacitatea hipnozei și hipnoterapiei.   

 • Studiile efectuate pe un grup de studenți arată că stresul reduce eficacitatea sistemului imunitar uman, ducând la reducerea numărului celulelor sistemului imunitar, reducând astfel abilitatea corpului uman pentru a lupta impotriva bolilor. Pe de altă parte, in timpul stărilor de relaxare, meditație, hipnoză si imagerie dirijată numărul de celulelor sistemului imunitar crește, precum si capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor. Aceasta reprezintă puterea minții asupra sistemului imunitar, care este studiată în cadrul psiho neuro imunologiei. Stresul este o atitudine a minții, iar prin hipnoterapie, clientul învață cum să opereze dintr-o stare mentală calmă, pozitivă și optimistă. Deși gândurile și convingerile orientate către negativitate pot intra adânc în mintea subconștientă, ele pot fi schimbate prin optimizarea gândirii subconștiente și conștiente, furnizând sugestii pozitive și, în acest fel, sprijinind mintea si creierul in crearea de noi căi neuronale de gândire.
 • Folosirea scanerelor cerebrale au confirmat, totodată, că persoanele hipnotizate nu se prefac: hipnoza are un efect real asupra creierului şi poate fi identificată doar pe baza scanării cerebrale.
 • În alte studii efectuate asupra persoanelor hipnotizabile, cercetătorii au reuşit să le facă pe acestea să „elimine” culoarea dintr-o pictură abstractă sau să „adauge” culoare unui desen tipărit în nuanţe de gri.
 • Un alt studiu efectuat în anul 2000 de experţii de la Harvard Medical School a descoperit că pacienţii hipnotizaţi înainte de operaţie au avut nevoie de mai puţine medicamente, au suferit mai puţine complicaţii şi au necesitat intervenţii mai scurte decât cei care nu fuseseră hipnotizaţi. După realizarea unui nou studiu, în anul 2002, experţii au concluzionat că folosirea hipnozei în cazul pacienţilor supuşi unei operaţii de introducere a unui cateter în inimă ar reduce cu 338 dolari costurile pentru fiecare pacient.
 • Un studiu de la Stanford a demonstrat că sugestiile expuse în timpul hipnozei produc efecte observabile în corpul pacienţilor: atunci când participanţilor la studiu li s-a cerut să-şi imagineze că mănâncă, secreţiile de acid gastric au crescut cu 70%.
 • Eficiența hipnoterapiei a fost confirmată de alte două cercetări efectuate în Suedia. Oamenii de știință au descoperit că o oră de hipnoterapie pe săptămână, timp de 12 săptămâni, a dus la reducerea simptomelor sindromului de intestin iritabil cu 40% (faţă de 12%, în grupul de control), efectele pozitive menținându-se pe termen lung.

„În medicină s-a crezut multă vreme că o vătămare de un anumit nivel produce o durere de un nivel similar. Multe lucruri pot reduce, însă, nivelul durerii percepute, iar hipnoza este unul dintre ele”, explică David Spiegel, un psihiatru care studiază hipnoza de peste 40 de ani şi care este totodată directorul Centrului pentru Sănătate şi Stres din cadrul Universităţii Stanford.

 • Cercetările recente aduc noi dovezi care atestă că hipnoza are o influenţă pozitivă în numeroase afecțiuni. Cu toate acestea, din cauza imaginii pe care şi-a format-o de-a lungul timpului publicul larg despre acest procedeu, unele cadre medicale resping folosirea sa în medicină. „Hipnoza este precum un copil bun cu o reputație proastă. E interesantă, dar îi duce cu gândul pe oameni la Bela Lugosi”, afirma Guy Montgomery, directorul programului de Medicină Integrativă Comportamentală din cadrul Centrului Medical Mount Sinai din New York într-un interviu acordat WSJ.

Mituri legate de hipnoză

 1. Hipnoza îmi va putea să-mi controleze mintea.

Mintea subconștientă este un nivel mai înalt de conștientizare care este mereu în control și poate respinge orice informație. Sugestiile pe care le veți primi sunt create în funcție de obiectivele dvs. și puteți respinge orice informație cu care nu rezonați.

 1. Voi fi pus să fac acte jenante în hipnoză, cum ar fi cele care le fac oamenii în hipnoza de scenă.

Aceste idei sunt influențate de hipnoza de scenă și de filmele de la Hollywood. Participanții la hipnoza de scenă aleg să coopereze cu sugestiile care le sunt oferite pentru divertisment și, ca urmare, acționează în acel mod.

 1. Hipnoza este periculosă. Nu am fost niciodată hipnotizat.

Hipnoza este o stare naturală, în care ne aflăm în siguranță, stare prin care cu toții trecem în fiecare zi, de exemplu dimineața înainte de a ne trezi complet precum și seara când mergem la culcare. Cu toții suntem maeștri ai hipnozei. De asemenea, trecem prin aceleași stări de hipnoză în timp ce citim cărți, conducem mașina sau ne uităm la televizor.

 1. Este posibil să nu mai pot iesi din starea de hipnoză.

Hipnoza este o stare naturală în care ne aflăm și din care ieșim cu ușurință fie ca urmare a unor sugestii, fie de la sine, oricând dorim.

 1. O sesiune de hipnoză este de ajuns pentru a rezolva totul.

Hipnoza este, într-adevăr, o abordare terapeutică de scurtă durată dar, de multe ori, este nevoie de una până la patru sau chiar șase sesiuni, în funcție de complexitatea cazului, cât de rapid progresează fiecare și cât de determinați sunt ca să pună în aplicare sugestiile și tehnicile oferite precum și să facă schimbările necesare în viața lor. Unii oameni au rezultate foarte rapide, iar alții necesită mai multe ședinte.

 1. Îmi voi dezvălui secretele în hipnoză

În timpul  sesiuni de hipnoterapie clienții sunt în controlul a ceea ce spun, iar sesiunea este confidențială. În timpul hipnozei clienții nu pot fi obligați să spună adevărul dacă nu doresc sau să dezvăluie ceea ce nu doresc.

 1. Nu pot fi hipnotizat pentru că am o minte puternică

Orice persoană poate fi hipnotizată și să intre într-o stare de hipnoză. Cu toții intrăm în starea de hipnoză singuri zi cu zi, înainte de a adormi sau când ne trezim dimineața. Unii oameni sunt capabili să-și liniștească mintea cu ușurință și să intre în hipnoză, alții au nevoie de instruire sau practică.

Curs de intiere in hipnoza

nlphipnoza

Curs profesional de hipnoza

Curs profesional de hipnoza

Curs transformarea și alinierea sinelui

Transformarea și alinierea sinelui
CALENDAR