Monitorizarea dialogului intern - Programare Neuro-Lingvistica

MONITORIZAREA DIALOGULUI INTERN

INCEPTION
April 26, 2020
OAMENII NU MANANCA MANCARE CI CUVINTE
April 26, 2020

MONITORIZAREA DIALOGULUI INTERN

Dialogul intern este o conversatie interna ce se întampla in mintile noastre. Fiecare dintre noi are un dialog intern ce difera atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. Suntem diferiti si prin dialogul nostru intern. Cateodata avem o liniste interioara si experimentam un sentiment profund de scufundare si de a fi in centrul fiintei noastre. Alta data, gandurile noastre ne navalesc si ne e foarte greu sa fim atenti la lucrurile din jurul nostru.

Desi s-ar putea crede ca dialogul nostru interior apare din senin sau ca gandurile noastre nu sunt sub controlul nostru, acest lucru nu este corect si suntem departe de adevar. De fapt, suntem in controlul gandurilor noastre care par ca ne navalesc mintile noaste, desi, unii dintre noi suntem mai constienti decat altii de aceste lucruri. Cele mai multe dintre gandurile noastre sunt involuntare, desi avem puterea de a le controla. Asadar obiectivul nostru este sa devenim mai constienti de controlul pe care il putem detine asupra gandurilor noastre. Pentru cei care vor sa studieze mai in profunzime acest subiect, recomand sa citeasca cartile scrise de Eckhart Tolle.

Pentru inceput, va voi oferi cateva elemente de baza :

Primul lucru pe care trebuie sa il realizezi este ca TU si GANDITORUL nu sunteti aceiasi entitate. Cu alte cuvinte, nu “tu” esti cel care realizeaza dialogul intern. Tu nu esti Ganditorul si trebuie sa va opriti sa va identificati cu gandurile voastre. Vocea din capul tau eticheteaza, judeca, compara, se plange despre ceva din afara fiintei tale. Aceasta voce nu esti TU si când iti vei da seama de acest lucru vei avea puterea de a “asculta” ceea ce gandesti. Vei fi capabil sa te asculti pe tine si nu vocea.

Va voi prezenta un exercitiu care sa va ajute sa aveti o stare de incredere si plina de resurse :

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa inspiri profund. Relaxeaza-te. Detașeaza-te. Acum vreau sa te asezi pe scaun relaxat si sa observi primul gand care îti vine in minte, care te navaleste. Când vei face acest lucru, vei observa ca in mod normal îti ia cateva secunde înainte sa ai un gând. Simplu si eficient. Vei deveni un observator al Ganditorului din Tine. Scopul exercitiului a fost de a scoate in evidenta diferenta dintre tine însuti si gandurile tale, si faptul ca in realitate ai putere absoluta asupra gandurilor tale. Acest lucru este extrem de important, in opinia mea, fiind o cauza principala a anxietatilor, depresiilor, si mai multe emotii negative pe care le experimentam. Asadar, dupa ce stim ca este posibil sa exercitam control asupra gândurilor noastre, este momentul sa incercam sa aplicam acest lucru in viata noastra prin practica. Ce trebuie sa facem acum este ceea ce Tolle numea “a privi si a observa Gânditorul”.

 

Exercitiul prezentat mai sus ne ofera oportunitatea de a face acest lucru pentru cateva secunde. Acum poti face acest lucru cat de mult iti dorești. Stiu ca la inceput o sa ti se para straniu dar in timp cu practica vei deveni un maestru al observarii Ganditorului si al dialogului interior ce te navaleste. Chiar daca faci acest lucru o data sau de mai multe ori pe zi, vei incepe sa observi din ce în ce mai mult ce se întâmpla in capul tau si ce ganduri te navalesc. Esti pe drumul cel bun in a observa ganditorul tau interior.

Este important sa te concentrezi pe faptul ca nu trebuie sa judeci sau sa iti analizezi gândurile. Este mult mai bine sa incepi doar sa observi gândurile si sa le lasi sa curga. In timp vei începe sa devii un observator profesionist al propriului tau Ganditor din propriul tau cap. Poate este de dorit ca la inceput sa iti setezi o alarma sau sa ai un calendar pentru a practica acest exercitiu. Este foarte usor, placut si in timp acest lucru te va conduce la schimbarea comportamentului ceea ce îti va oferi mai mult control asupra gandurilor tale.

Enjoy Life

Trainer NLP Dorel Butuca