Oamenii nu manannca mancare ci cuvinte - Programare Neuro-Lingvistica

OAMENII NU MANANCA MANCARE CI CUVINTE

MONITORIZAREA DIALOGULUI INTERN
April 26, 2020
Ganduri scrise pe o foaie – de la Monica
July 13, 2020

OAMENII NU MANANCA MANCARE CI CUVINTE

OAMENII NU MANANCA MANCARE CI CUVINTE

Alfred Korzybski postuleaza ca oamenii nu pot experimenta lumea in mod direct. Astfel, intr –una din zile, Alfred Korzybski tinea o prelegere studentilor si dintr-o data a scos un pachet de biscuiti si a inceput sa manance. Le-a oferit si studentilor din prima banca. Unii dintre ei au luat. Alfred le spune acestora:
– Buni biscuiti….nu credeti??
Studentii dadeau din cap afirmativ in timp ce mestecau riguros biscuitii.
La un moment dat Alfred lasa sa se vada eticheta de pe pachetul de biscuiti. Pe pachet aparea o imagine mare cu un caine si un text:
– Biscuiti pentru caini.
Studentii s-au uitat socati la pachet. Doi dintre ei chiar ies repede la baie tinandu –se de gura. Vedeti, adauga Alfred, deja am demonstrat ca acesti oamenii nu mananca mancare ci cuvinte.
Realitatea exista in afara mintii noastre iar noi ne construim modele ale acesteia pe baza celor 5 simturi. E evident pentru oricine ca perceptia noastra nu este realitatea obiectiva. Harta este doar o reprezentare a realitatii. Reprezentarea lumii pe care tu o ai in capul tau despre lume este doar o reprezentare proprie asupra lumii.
Baza problemelor de comunicare se refera la faptul ca noi incercam sa ne impunem harta noastra peste harta celeilalte persoane.

HARTA FIECAREI PERSOANE ESTE IN INTREGIME UNICA.

Noi credem ca lumea noastra este lumea reala. Tindem sa credem ca suntem obiectivi cu ceea ce vedem. Noi interpretam totul prin intermediul hartilor noastre mentale. Ne incredem in hartile noastre si ne comportam ca si cum acestea ar fi realitatea. As putea spune ca fiecare dintre noi nu vedem ceea ce se intampla in mod real.

CE NE OFERA NLP:

  • Ne ofera o modalitate de intelegere a propriei noastre harti dar si a celorlalti;
  • Sa cream schimbare pentru noi insine si pentru ceilalti;
  • Sa generam incredere, rapport si influenta in comunicare.

NLP insista ca dorinta ta este posibila. DACA ESTE POSIBILA PENTRU CELALALT, ESTE POSIBILA CHIAR SI PENTRU TINE.

Este incredibil ca avand aceasta tehnica unica numita NLP oamenii inca nu fac mare lucru pentru a imbunatati cel mai intalnit si frecvent comportament uman – comunicarea. Noi avem o tehnologie care ne ajuta sa devenim mai buni cu noi insine si cu ceilalti. Si noi ce facem?

Prin NLP ne putem imbunatati hartile noastre si astfel ne putem imbunatati calitatea vietii noastre. TU VREI ASTA?

Trebuie sa incepem sa ne obisnuim cu ideea ca exista o cale mai buna de comunicare cu ceilalti. E simplu. ITI DORESTI ACEST LUCRU?

VREI SA FII UN MODEL PENTRU CEI DIN JURUL TAU?

PENTRU TINE ESTI UN MODEL?

Trainer NLP Dorel Butuca
ENJOY LIFE.